Schiedam

Schiedam is een stad gelegen in de provincie Zuid-Holland en ligt tussen Rotterdam en Vlaardingen in. De stad staat vooral bekend om de jenever, de historische binnenstad en haar grachten en de hoogste klassieke windmolens ter wereld. 

Molens Schiedam

Schiedam staat bekend om haar prachtige molens. In het verleden stonden er twintig molens in het oude Schiedam, tegenwoordig zijn dit er nog maar vijf en hierbij zijn twee moderne molens bijgekomen. De molens van Schiedam werden vroeger altijd gebruikt voor de jeneverindustrie van Schiedam. Tegenwoordig worden ze gebruikt voor het produceren van energie. Molen Nolet is de hoogste molen van Schiedam en tevens de hoogste van de wereld, deze is namelijk meer dan 43 meter hoog. Verder kennen we de volgende molens in Schiedam:

  • De Drie Koornbloemen, gebouwd in 1770 en daarmee de oudste bestaande molen in Schiedam. De molen is gerestaureerd en de houten inrichting is in 2007 gerepareerd. 
  • De palmboom, gebouwd in 1781. Momenteel zit hierin een museum gevestigd, namelijk de Museummolen De Nieuwe Palmboom. 
  • De Vrijheid, gebouw in 1785 in opdracht van een aantal branders. De Vrijheid is nu eigendom van de gemeente Schiedam en draait af en toe nog in de weekenden. 
  • De Walvisch, gebouwd in 1794. Sinds 2002 zit er in deze molen een molenwinkel die behalve meel veel leuks verkoopt. 
  • De Noord, gebouwd in 1803. Deze molen werd geplaatst als vervanging voor De Noort Moole van 1707. De Noord is 33,3 meter hoog en daarmee de een na grootste molen ter wereld. De Noord is tegenwoordig een restaurant.
  • De Kameel, de oorspronkelijke molen werd in 1715 gebouwd, maar is herbouwd in 2011. De molen wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en het malen van graan. 

Jenever Schiedam

Schiedam staat ook bekend om haar lekkere jenever, die onder andere worden gemaakt in de bekende molens van Schiedam. In Schiedam kun je op verschillende plaatsen genieten van de jenever, proef van de jenever in het gezellige en authentieke Proeflokaal van Schiedam of beleef de historie, het heden en de toekomst van jenever in Het Jenevermuseum.  

Schiedam nieuws

Op Zuid-Holland Zuid vind je het laatste Schiedam nieuws. Wij vertellen je alles wat je als bezoeker van de stad Schiedam moet weten, maar ook zullen we je informeren met de laatste nieuwtjes wat handig is voor de inwoners en bezoekers van Schiedam