Papendrecht

Papendrecht is een gemeente in de provincie Zuid-Holland in het gebied de Alblasserwaard. De Alblasserwaard is gelegen tussen rivieren de Lek, Merwede en Noord. Papendrecht is een dorp dat is ontstaan toen er een dijk werd aangelegd rondom de waard. Het is dan ook een typisch dijkdorp. De oorspronkelijke bewoners vestigden zich langs de rivier, die belangrijk was voor vervoer, werk, handel en vissen. 

De strijd tegen water

Rond het jaar 250 trokken veel mensen weg vanwege de vele overstromingen en rond het jaar 1000 werd deze streek weer bevolkt. In de 13e eeuw begon men dan ook het bouwen van dijken om het dorp te beschermen tegen overstromingen. Helaas werd Papendrecht in de latere eeuwen getroffen door watersnoodrampen. Tot aan het begin van de 19e eeuw, werd de Alblasserwaard 32 maal getroffen door deze overstromingen. Hierdoor was het dorp erg arm en leefde met name van de visserij, landbouw, veeteelt en het verbouwen van riet. 

De cultuur van Papendrecht

Papendrecht heeft een rijk cultuuraanbod, waar je verschillende vormen van vrijetijdsbestedingen kunt ontdekken. De Papendrechters kunnen zich ontplooien, ontspannen en hun talent ontwikkelen bij verenigingen, instellingen en andere plekken waar je je kunt ontwikkelen of ontdekken. Papendrecht heeft veel te bieden qua beeldendekunst, podiumkunst, muziek, cultureel erfgoed en nog veel meer. Dit maakt Papendrecht prettig om in te wonen of om het te bezoeken. 

Papendrecht nieuws

Het meest recente Papendrecht nieuws vind je op Zuid-Holland Zuid. Wij vertellen je alles wat je moet weten over Papendrecht en al het lokale nieuws van dit dorp. Als toerist of bewoner lees je hier wat er in deze omgeving gaande is.